21. dets 2009

Advendiküünla laulud ja jõulupidu

2009. aastale pani Tarbatu punkti Tartu raekoja platsil neljanda advendiküünla süütamise tseremoonia ja jõulupeoga.

Advendiküünla süütamisel olid kohal taas kõik Lauri koorid. Küünla süütasid abilinnapea Margus Hanson, kultuuriminister Laine Jänes ja Tartu Püha Luuka koguduse pastor Priit Tamm. Kui küünal läbi raskuste süüdatud, laulsid koorid neli tuntud jõululaulu, mis kõik olid ka eelmisel päeval Maarja kiriku kavas. Ega rohkem laulda poleks kringliks külmumata ka jaksanud.

Järgnes Tarbatu jõulupidu. Külmunud varbad, näpud ja ninad saime soojaks hõrgu hõõgveiniga, mille retsepti on Ülo kohendanud sobivaks Tarbatu maitsele ja mis kannab nüüdsest Tarbatu hõõgveini austavat nimetust.

Kõigile Tarbatu sõpradele olgu see hõõgveiniretsept kingituseks ja soojenduseks kenal jõuluajal. Hoidke ka nina ja käpad soojas!

***
Tarbatu hõõgvein
  1. 2 l pressitud apelsinimahla. Täna ja praegu on tartus soodsaimaks variandiks kollases pudelis „Pure Orange Juice“, mis on hetkel Selveris soodukas (23 kr), muidu päält 30. rahvavaenlane räägib, et võib teha ka tavalise kontsentraadist tehtud apelsinimahlaga… no mai tea.
  2. 25 cl = 250 g suhkrut
  3. 15 ca 3 cm pikkust tükki kaneelikoort. (selveris hetkel ei ole, rimis on.)
  4. 25 tera nelki
  5. 15 tera pipart
  6. 8-10 umbes 2 cm pikkust vanillikauna tükki. (oli müügil näiteks avaturu maitseaineputkas, aga ka rimis, on vastikult kallis, aga kodutingimustes võib pärast tarvitamist välja urgitseda ja ära kuivatada, kehtib ka kaneelikoore kohta.)
  7. 5 pudelit (75 cl) punast veini
  8. 2 sidrunit sisse viilutamiseks
Valmistamine
  1. võta pott ja vala sinna sisse apelsinimahl. tõsta tulele.
  2. pane sinna sisse maitseained (kaneelikoor, nelk, pipar, vanillikaunad).
  3. lisa suhkur.
  4. lase keema, las keeb paar-kolm minutit. sega aeg-ajalt. vahepeal ava veinipudelid (hõõgveinisõber peab ilmselt teised sõbrad appi võtma, muidu keeb mahl vahepeal ära… ).
  5. lisa punane vein. lase kuumaks, aga (NB!) mitte keema.
  6. viiluta sisse sidrunid.
  7. võta pott tulelt, toimeta rahva ette ja jaga kulbiga topsidesse.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar