27. juuni 2010

Kui käes oli jaanipäev

20. juunil toimus Elva mändide all Peipsi-äärsete maakondade laulupidu, mis külakorda käies sel aastal Tartumaale jõudis. Ka Tarbatu on varasematest laulupidudest osa võtnud. Laulupeo pealkirjaks oli teemakohane "Kui käes on jaanipäev" ja kunstiliseks juhiks ning korraldajaks meie tore dirigent Lauri.

Päev algas meie jaoks ennelõunase prooviga, kuhu tarbatulased seekord autoekipaažidega kohale vurasid. Lauri askeldas juba lava ees ja juhatas vägesid. Proovide ja peo vahele jäi veel küllaldaselt aega, et süüa Elva kooli sööklas üks laulupeosupp ja tutvuda linnakese vaatamisväärsustega.

Rongkäik oli seekord isemoodi (korraldajad ajasid siin "süü" Lauri kaela). Kogu laulu- ja tantsurahvas jagati kolmeks ning nõnda sammusid taidlejad lauluväljaku poole lausa kolmest ilmakaarest kolme erineva rongkäiguna.

Pidu ise oli taaskord väga meeleolukas. Repertuaaris olid esindatud nii rahvalauluseaded, tuntud koorilaulupärlid kui ka Eesti estraadiklassika. Väga suure osa repertuaarist oli seadnud Lauri. Teistmoodi ja lõbus oli laulda praktiliselt kogu kava Big Band Tartu saatel. Hümn aga kõlas seekord koos torupillidega. Tantsu- ja liikumisseaded olid kohati nii huvitavad, et polnud mahti nooti vaadata (rahvatantsijate sammud seadis paika Jaanus Randma). Tore oli vaadata säravat ja rahulolevat Laurit, kes terve peo ajal kõigel toimuval silma peal hoidis ja laulupeovankri (temaatiline dirigendipult) varjus kooridele sõnu ette ütles, hääli andis või rahvast liikuma ärgitas.

Lauri kirjutas meile laulupeo kohta nii: "Elva laulupidu läks väga korda. Ilm oli viimase peal ja võimaldas kõike planeeritut. /.../ Minule oli see esimene kord korraldada suurüritust. See oli eksamitöö. /.../ Seda kõike oli hea korraldada, sest meeskond, kellega me koos seda ette valmistasime, põles sisemiselt kogu ettevalmistusperioodil. Ideid lendas kuhjaga ja lõpuks sündis see, mida te nägite ja kogesite."

Hästi tehtud, Lauri! Aitäh!

Pärast laulupidu suundusid tarbatulased Mari ja Ivari Tõravere kodusse, kus lauldi laule, söödi sööke ja joodi jooke ning kus kõik tänasid kõiki. Meie tegusat hooaega jäi kõigile lauljatele meenutama Marika ja Marju kokku kirjutatud rahvaluulel põhinev Tarbatu lugulaul. Kuigi panime Tõraveres oma hooajale punkti, toimub siiski üks esinemine veel - 29. juunil kell 16 laulame Tartu linna päeval raekoja platsi autolaval. Tulge kuulama!

Kirjasõnasse pani Lilian

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar