16. juuni 2010

Tarbatu vihateol

Klassik on kirjutanud:

Terve vald oli kokku aetud;
Kihelkond kokku kutsutud
Külalisi igat seltsi,
Viru vanem kaasagagi palutud.

Umbes sellises võtmes toimusid 15. juuni õhtul ka Peipsi-äärsete maakondade laulupidu ettevalmistavad vihatalgud. Lennuväljale vooris kokku talgulisi küll Võru, küll Valga maantee poolt, kuni parkimisplats sai rahvast täis. Lauljaid oli palju, aga neid Tarbatu omi oli ikka kõige rohkem. Ja siis kui tundus, et nüüd on küll kõik huvilised kohal, just siis kerkis silmapiirile tolmupilv ja kõrvu kostis võimas mürin, mida ei ole võimalik millegi muuga segi ajada. Tsiklimehed tulevad, sosistasid sopranid hinge kinni pidades. Nii oligi.

Hetk hiljem hakkas auto- ja tsiklikolonn aeglaselt veerema metsa sügavusse, sinna kus asus RMK eraldatud laulupeovihavõsa. Korraks, vaid korraks õnnestus kolonni sabaosal sirge tee peal ära eksida, aga peagi olid kõik talgulised kokku kogutud. Ja siis haaras Kõige Karvasem Tsiklimees bensiinihõngulise mootorsae ja kadus sopranite vaimustushuigete saatel padrikusse. Töö võis alata. Moraali aitas kõrgel hoida peo kunstilise juhi töölepandud jõujaam ja selle taha ühendatud muusikamasin – metsa vahel mängiti maha kogu Elva repertuaar. Üldiselt oli moraal kõrge, aga see Tarbatu oma oli ikka kõige kõrgem.

Viht – see on imelihtne. Küünar karust, peotäüs pal'last, nõnda pead vihta köütme, öeldakse Karksi kandis. Seda karust ja paljast seal siis kokku sätitigi, kes esimest korda elus, kes aga juba vana vihakalana teistele nõuandeid jagades. Ja kui esimene viht saigi veel pisut haraline ja mühklik, siis kolmas-neljas tulid juba igati saunaväärsed ja ilusad. Loomulikult olid need Tarbatu vihad need kõige ilusamad.

Nõutav autotäis sai valmis kahtlaselt kiiresti. Just siis, kui algajamatel oli tunne, et no nüüd võiks juba töötava viha teha, tuli signaal, et kroonu vihad on koos, edasi teeb igaüks endale. Nii saigi. Eks siis lauba paistab, kuidas täpselt sai, kui end enne pühapäevast Elva pidu saunas puhtaks uhab.

Kokkuvõtteks – oli hariv ja rõõmus olemine. Ja need Tarbatu omad olid ikka need kõige rõõmsamad.

Üles tähendanud Ülo

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar